1. Nemzetközi partnertalálkozó- Szolnok

Idén tavasszal már írtunk arról, hogy a szolnoki Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola részéről egy megkeresés érkezett a csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskolához, amelyben partner-iskolát kerestek egy, az Európai Unió által finanszírozott pályázathoz. A határidő rövidsége miatt nem reménykedtünk pozitív elbirálásban, de nagy meglepetésünkre a tanév megkezdése után értesítettek, hogy a pályázat elnyerte az uniós támogatást, ami összesen több mint 70.000 euró, ebből a mi iskolánk több mint 35.000 euró támogatásra számíthat a projekt megvalósítása során.

A pályázat címe: “Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk” (Kallós Zoltán) – Innovatív módszerek, jó gyakorlatok a néptánc, a népdal és népzene, a néphagyományok oktatásában” és megvalósítására 2 év áll az iskolák rendelkezésére. Mivel a mi iskolánkban eddig még ilyen pályázat nem futott, egy kicsit tájékozatlanok voltunk, de a pályázó intázmény, vagyis a szolnoki iskola már több ilyen projektet lebonyolított, és értékes útmutatást tudtak adni ezzel kapcsolatban a partneriskolának, vagyis nekünk. A projekt keretében több alkalommal kerül sor rövid távú diák mobilitásra, munkatársak rövid távú képzésére,  menedzsment találkozókra.

A projekt célja a tanári szakma szakmai profiljának megerősítése, megfelelő magas szintű készségek és kompetenciák fejlesztése, készségek és kompetenciák megszerzésének elősegítése. Mindkét intézmény fontosnak tartja a tanulói együttműködést, a két kultúra találkozásának megélését, a jó gyakorlatok beépítését a pedagógusok mindennapi munkájába.

Miután iskolánk projektmenedzsere Szabó –Mező László igazgató részt vett egy bukaresti képzésen az Erasmus+ pályázatokkal kapcsolatban, 2017. november 23 – 27. között sor került az első nemzetközi partnertalálkozóra Szolnokon, amelyen részt vett a projektkoordinátor és a partnerintézmény menedzsmentje is. Iskolánkból Szabó – Mező László, Kiss Andrea, Tompos Kinga és Todor Edit utazott Szolnokra, hogy részt vegyen a projektnyító rendezvényen. Sor került a projekt teljes tevékenységének áttekintésére, időpontok, feladatok megbeszélésére. Elkészült az ütemterv, megbeszéltük az együttműködés feltételeit.

A szandaszőlősi iskolába megközelítőleg 900 diák tanul, külön néptánc képzésben részesülnek már első osztálytól kezdődően, a rendes órarend keretein belül, képzett néptánc oktatóktól. Ehhez képest a mi kis létszámú iskolánkban fakultatív módon zajló néptánc oktatás elhanyagolhatónak tűnik, mégis ránk esett a választás a partnerintézmény megválasztásánál, mégpedig az iskola internetes honlapja alapján. Úgy gondoljuk, hogy a bizalom, mellyel minket választottak, kötelez, hogy minden erőnkkel a projekt sikeres lebonyolításán dolgozzunk.

Elmondhatjuk, hogy ez az első találkozó nagyon jól sikerült, hasznos volt, mindkét intézmény projekt menedzsmentje hasznos információkkal gazdagodott. Megerősítést nyert számunkra az a tény, hogy nem számít, hogy milyen létszámú egy iskola, vagy, hogy falusi környezetben található, ha dolgozni akarunk és ehhez megkapjuk a megfelelő segítséget, akkor egy ilyen pályázat megvalósításába is bele lehet és bele is kell vágni.

Todor Edit

a projektmenedzsment tagja

 

Comments are closed.

Az oldal az támogatásával jött létre.