Tábor Pottyondon

2019. július 22-28. között Csíkszentkirály közelében került sor a projekt második rövid távú diák mobilitásának megvalósítására a csíkszentkirályi és a szandaszőlősi tanulók és pedagógusok részvételével. A programnak a pottyondi Erdei Iskola és Vendégház adott otthont.
Nagy várakozással tekintettünk a program elé, hiszen előző nyáron Kalocsa közelében, a Szelidi-tónál töltöttünk egy felejthetetlen hetet.
Az tábort megelőzően a projektmenedzsment közösen dolgozta ki a tábor programját, egyeztettük a legapróbb részleteket is.
Fő célunk volt, hogy tanulóink közösen ismerkedjenek meg Csíkszentkirály és környéke néphagyományaival, népviseleteivel és népi kismesterségeivel, autentikus személyek bevonásával. Ennek „aprópénzre váltása” az alábbiak szerint történt meg.
Első nap estéjén egy rövid bemutatkozásra, ismerkedésre volt már csak erő és idő a közösen elfogyasztott vacsora előtt. Nagyon örültünk az új találkozásnak, jó volt újra látni egymást. A projektmenedzsment ajándékokkal is készült a találkozásra. A Vitos Mózes Általános Iskola ERASMUS+ logóval ellátott pólókat készíttetett minden résztvevő számára, mi a táncegyüttesünk logójával ellátott vászontáskával kedveskedtünk a táborban résztvevőknek.
Kedden az esős idő ellenére elindultunk a faluismereti sétára, ahol Károly Veronika, csíkmenasági idegenvezető segítségével ismerkedtünk a környék nevezetességeivel. Előzetes bejelentkezésünk lehetőséget adott arra, hogy meglátogassuk a Csíkmenaság Néprajzi gyűjteményét és fotótárlatát is. Délutánra az idő is „kividult”, ezért ebéd után közös sportprogrammal folytattuk a napot. Este további ismerkedésre került sor, először Csíkszentkirály és Szandaszőlős bemutatása volt a feladat, ahol lakóhelyünket és iskolánkat Oravecz Anna egy önállóan készített prezentáció segítségével mutatta be. Az estét közösségépítő vetélkedővel zártuk.
Szerdán és csütörtökön a tánctanulásé és a kézműves foglalkozásoké volt a fő szerep. Gábor Dénes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa, táncoktató és párja tanította a csapattal a csíki táncok lépéseit és folyamatait, megismerkedtettek a csíki népdalokkal és a csíki viseletek sajátos vonásaival is. Gábor Dénes nagyon hitelesen adta át tudását, magával ragadó volt a kiállása, stílusa. Tanáraink számára is egyfajta továbbképzés volt ez a két tánctanulással töltött nap, hiszen ritkán adódik arra alkalom, hogy autentikus személyektől, helyi környezetben lehessen tanulni. Két este vendégünk volt a zenekar is, jó hangulatú táncházban idézhettük fel a délelőtt tanultakat. Emellett volt alkalom arra is, hogy más tájegységek táncait is táncolhattuk szabadtánc keretében a zenekar muzsikájára.
A néphagyományokat, népi kismesterségeket feldolgozó projektünk keretében csíkban találkozhattunk a helyi, még élő és a népi kismesterséget bemutató személyekkel is, kézműves foglalkozások keretében.
Nagy öröm volt számunkra, hogy két délután is eljöttek hozzánk az „Ezüsthajak” Nyugdíjasklub tagjai, akik régi népi játékokat tanítottak nekünk, beavattak minket a bordáslaska (levesbe való csigatészta) készítés rejtelmeibe, megmutatták a tollfosztást, a kenderfonást, a vesszőfonást és a gyertyamártást. Mindezt interaktív módon tették, hiszen mi is kipróbálhattunk minden tevékenységet, megismerhettünk minden részletet, kérdezhettünk, beszélgethettünk a helyi idős emberekkel. Sajátos élményt jelentett, hogy a nyugdíjasokkal töltött második délután zárásaként együtt „zsíroskenyereztünk”, melyet vörös hagymával is megspékeltünk.
A kézműves lehetőségek sokasága bútorfestéssel és nemezeléssel is kiegészült, melyben két csíkszeredai óvónő volt segítségünkre.
Pénteken délelőtt szekeres túrán vettünk részt a tábor helyszínét körülvevő, szinte érintetlen természeti környezetben. Hihetetlen élmény volt számunkra a táj, a csend, a zöld mindenütt.
Ennek kontrasztjaként délután – még a bútorfestés és nemezelés folytatása előtt – busszal elutaztunk a közeli városi környezetbe is. Csíksomlyón megtekintettük a kegytemplomot és kimentünk a Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyeregbe is, amely a búcsúk helyszíne.
Csíkszeredában sort kerítettünk egy kis „shoppingolásra”, melyet megelőzően a város főterén rövid flashmobot rögtönöztünk tánctudásunk bemutatására.  Hazafelé útbaejtettük Csíkszentkirályon a Vitos Mózes Általános Iskolát. A szolnoki tanulók érdeklődéssel néztek körül az épületben és környékén, melyet a helyi gyerekek mutattak be büszkén.
A szombati napot környezetismereti gyalogtúrával kezdtük. Túravezetőnk számos érdekes élőlénnyel ismertetett meg bennünket és értékes tudással lettünk gazdagabbak.
Ebéd után fát gyűjteni indultunk az erdőbe, mert este tábortüzet terveztünk. A közös munka még közelebb hozta egymáshoz a táborlakókat, és este, a tábortűz fényénél történt közös éneklés is mint melengette a lelkeket.
Vasárnap délelőtt búcsúzkodnunk kellett egymástól, de annak reményében tettük ezt, hogy találkozunk még, akár egy új projekt keretében is.

Comments are closed.

Az oldal az támogatásával jött létre.